Amo Kabel blir stiftelseägt

Alstermo/Kalmar Artikeln publicerades
Familjen Blad och Erlandsson styr Amokabel. Nu via en stiftelse. Från vänster: Jan Blad, Ann-Marie Erlandsson och Henrik Blad.
Foto:Anna Borg
Familjen Blad och Erlandsson styr Amokabel. Nu via en stiftelse. Från vänster: Jan Blad, Ann-Marie Erlandsson och Henrik Blad.

Amokabel i Alstermo kommer framöver majoritetsägas av en stiftelse. Denna får aktier värda 100 miljoner kronor att förvalta.

Grundarna till kabelkoncernen Amokabel, Erland Erlandsson och Jan Blad, har överlåtit en majoritet av rösterna i bolaget till en nybildad stiftelse som äger 70 procent av rösterna och 30 procent av kapitalet – vilket motsvarar aktier för 100 miljoner kronor.

– Det är vår förhoppning att detta ska säkra framtiden för vårt bolag, våra anställda och regionens utveckling, säger Jan Blad i ett pressmeddelande.

Stiftelsens främsta mål är att främja näringsliv, idrottsliv, samt lämna stipendium för utbildning inom ämnen med anknytning till verksamheten inom bolaget.

Amokabels vd Henrik Blad säger att allting handlar om att säkra upp och ta ansvar för regionens utveckling.

– Det är också ett sätt att försöka säkra upp kompetens eftersom det inte är så enkelt att locka folk till Alstermo, säger han.

I stiftelsen sitter fem lokalt förankrade personer med bred erarenhet av stiftelsearbete. Förutom Jan Blad och Erland Erlandsson kommer kommunalrådet Åke Carlson (C), företagsprofilen Ola Wilhelmsson och Johnny Carlson att ingå.